Ce gust are vinul de 5000 de euro care a călătorit 14 luni în spațiu?

Degustarea "vinului spațial" a avut loc la Bordeaux în luna martie.

• Miercuri, 28.04.2021

news

În 2019 a început unul dintre cele mai revoluționare experimente din lumea viti-vinicolă: misiunea WISE: Vitis Vinum in Spatium Experimentia. Câteva sute de butași de viță de vie Merlot și Cabernet Sauvignon și o cutie cu 12 sticle de vin Bordeaux au fost lansate de SpaceX către stația spațială în noiembrie 2019.

În 13 ianuarie anul acesta, Stația Spațială Internațională a anunțat că, după 14 luni în spațiu capsula care conținea experimentul WISE a revenit pe pământ și a fost recuperată cu succes. 

În spatele experimentului este Space Cargo Unlimited, un start-up luxemburghez privat,  cofondatorul și CEO-ul SCU, Nicolas Gaumere, spune că premisa experimentului este că plantele care supraviețuiesc stresului generat de absența gravitației, care este unul dintre cei mai mari factori de stres, vor fi mai rezistente împotriva factorilor de stres mai mici, precum cele generate de schimbările climatice. "Vrem să ne asigurăm că avem plante de calitate Merlot și Cabernet Sauvignon care sunt mai rezistente", adaugă el. 

Studiul și-a propus să examineze procesul de învechire a vinului  în spațiu  și să determine modul în care microgravitația afectează gustul și compoziția structurală a alimentelor care suferă și beneficiază de procese de învechire. „Vinul ca sistem complex cu mai multe componente este un model excelent pentru înțelegerea acestor procese”, a declarat pentru Unfiltered Dr. Michael Lebert, managerul științific al misiunii și biolog celular la Universitatea din Erlangen-Nürnberg. Cele 12 sticle de vin au fost depozitate la bordul ISS timp de 12 luni, îmbătrânind în microgravitație, în timp ce la Institutul de Științe ale Viei și Vinului de la Universitatea din Bordeaux, au fost păstrate pentru învechire alte 12 sticle identice, pentru a putea fi analizate comparativ.

În data de 24 martie, mult așteptata degustare comparativă a avut loc în Franța, organizată de către cercetătorii din Bordeaux, la care au participat 12 specialiști internaționali, condusă de către cercetătorul principal Philippe Darriet de la Institutul de Științe ale Viei și Vinului de la Universitatea din Bordeaux.

Sticlele au fost deschise delicat cu un dispozitiv special sub presiune. Degustarea a fost realizată în orb, astfel încât degustatorii să își noteze impresiile înainte de a ști care dintre cele două probe le degustă, cea care a călătorit în spațiu sau cea învechită în Bordeaux. 

Pentru pasionații de vin, cea mai mare curiozitate a fost care care este vinul care a călătorit în spațiu având în vedere că a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete. 

Identitatea acestuia a fost dezvăluită. Este vorba de o sticlă de Petrus 2000, un vin al cărui preț de achiziție este de aproximativ 5000 de euro. 

Space Cargo Unlimited

Ce gust are "vinul cosmic"?

Cercetătorii au spus că fiecare dintre cei 12 membri ai panelului au avut reacții diferite. Unii au observat „reflexii portocalii arse”, alții evocau arome de piele sau foc de tabără.

„În unanimitate, cele două vinuri au fost considerate vinuri grozave, ceea ce înseamnă că, în ciuda șederii de 14 luni pe stația spațială internațională, evaluarea senzorială pentru  „ vinul spațial ”  a fost pozitivă ”, relatează Darriet. „Au fost percepute diferențe în ceea ce privește culoarea. În ceea ce privește componentele de aromă și gust: cele două vinuri au fost descrise cu un vocabular bogat care atestă o remarcabilă complexitate olfactivă și gustativă; s-au remarcat în special dimensiunile senzoriale ale dulceței, armoniei și persistenței. ”

Darriet precizează că vor fi efectuate și analize de laborator fizico-chimice suplimentare asupra ambelor vinuri, pentru a evalua diferențele specifice de aromă, gust și culoare, iar rezultatele vor fi publicate într-o revistă științifică de specialitate.

"Pentru mine, diferența dintre spațiu și vinul de pe Pământ ... nu a fost ușor de definit", a spus Franck Dubourdieu, un agronom și oenolog din Bordeaux, expert în studiul vinului și vinificației.

„Cea care a rămas Pământ, pentru mine, era încă ceva mai închisă, ceva mai tanică, ceva mai tânără. La cel care a fost în spațiu, taninurile s-au înmuiat, a apărut partea aromatică mai florală ”, a spus Jane Anson, expertă în vinuri și scriitoare la Decanter. Dar, indiferent dacă vintage-ul a zburat în spațiu sau a rămas pe pământ, ea a apreciat că “Ambele vinuri sunt frumoase”.

„Am lacrimi în ochi”, a declarat pentru Associated Press Nicolas Gaume, CEO și cofondator al companiei.   Alcoolul și sticla sunt în mod normal interzise pe Stația Spațială Internațională, a durat șase ani, până au reușit să găsească o posibilitate de ambalare a sticlelor care să fie considerată sigură și acceptată de NASA pentru experiment. Fiecare sticlă a fost ambalată într-un cilindru special din oțel în timpul călătoriei.

"Desigur, analiza este încă în stadiile incipiente, dar primele descoperiri sunt foarte promițătoare pentru viitorul programului de cercetare. Suntem extrem de entuziaști." Vinul nu s-a degradat, a evoluat diferit iar butașii de viță de vie nu numai că au supraviețuit călătoriei, dau au ritm de creștere mai mare decât vița de vie de pe Pământ, în ciuda privării de lumină și a apei limitate în cele 14 luni în spațiu.

Investitori privați au ajutat la finanțarea proiectului, pe care cercetătorii speră să-l continue în alte misiuni spațiale. Costul nu a fost dezvăluit.