Ioana Bidian • Joi, 01.06.2023
Vița de vie poate să aibă cinci tipuri diferite de flori din care doar două tipuri sunt caracteristice soiurilor nobile, aflate în cultură.
Astfel la majoritatea soiurilor nobile, roditoare, florile sunt hermafrodite, normale morfologic și funcțional ceea ce înseamnă că au atât androceul cât și gineceul dezvoltate normal. Gineceul este situat central iar staminele sunt dispuse perimetral, înconjurând gineceul, sunt îndreptate în sus și în majoritatea cazurilor depășesc în înălțime gineceul.
Ce este foarte interesant este că modul de înflorire a viței de vie și de deschidere a petalelor asigură autofecundarea florilor. Petalele florii rămân unite în partea superioară, se desfac de la bază, acesta fiind momentul când se scutură polenul de pe stamine pe gineceu și astfel realizează autofecundare. Petalele cad pe sol sub forma unor mici steluțe verzi.
Aceasta este forma de adaptare a viței de vie pentru autofecundare și formarea boabelor de struguri. De ce a avut nevoie vița de vie de o astfel de adaptare? Pentru că florile de viță de vie, nu au miros, nu au o cantitate mare de polen și astfel nu atrag insectele pentru polenizare.
Al doilea tip de floare prezentă la soiurile nobile este floare hermafordită funcțional femelă, ceea ce înseamnă că are doar gineceul normal conformat în timp ce androceul are staminele curbate în jos, iar acestea conțin polen steril. Chiar dacă floarea se deschide tot sub formă de scufiță, gineceul nu poate fi polenizat. Soiurile la care sunt prezente aceste tipuri de flori au nevoie de polenizatori externi, cu care să realizeze o polenizare încrucișată.
Toate celelalte trei tipuri de flori se întâlnesc în special la portaltoi proveniți din diverse specii ale genului Vitis.
Florile pot fi hermafrodite funcțional mascule, la care androceul e normal conformat dar gineceul este slab dezvoltat, au polen fertil dar ovarul fiind atrofiat nu poate fi fecundat.
Flori unisexuale mascule sau femele, întâlnite de asemenea la portaltoi care au doar androceu sau doar gineceu și din această cauză nu se pot autofecunda.
Ioana Bidian • Luni, 18.09.2023
Ioana Bidian • Marti, 12.09.2023
Editor . • Vineri, 01.09.2023
Ioana Bidian • Miercuri, 28.06.2023
Ioana Bidian • Marti, 13.06.2023