Înghețul a afectat 80% din principalele podgorii din Franța.

Înghețul târziu din Franța a determinat guvernul francez să activeze soluțiile pentru  calamități agricole.

Internaționale

Ioana Bidian Micu • Luni, 12.04.2021

news

Franța s-a confruntat în ultimele săptămâni cu condiții meteorologice total atipice pentru acest anotimp, primăvara a debutat cu temperaturi ridicate care au determinat o accelerare a intrării în vegetație a viței de vie, iar apoi a înregistrat temperaturi negative, care au coborât până la -7°C, ceea ce a dus la înghețarea mugurilor deschiși și a lăstarilor deja formați. Temperaturile din regiunea Champagne au trecut de la aproape 26°C la aproximativ - 6°C în mai puțin de o săptămână. 

Temperaturile negative, fără precedent, au devastat plantațiile de viță de vie din principalele regiuni viticole Bordeaux, Burgundia, Champagne, Provence, Valea Rhonului și Valea Loarei și au compromis recolta din întreaga țară. 

Mii de lumânări au luminat nopțile în toate podgoriile pentru a lupta împotriva înghețului, elicopterele au zburat peste podgorii pentru a duce căldura către pământ, în timp ce udarea preventivă a fost efectuată în mai multe teritorii.  Marele neajuns a acestor metode este costul foarte ridicat, astfel că producătorii s-au concentrat în a proteja cele mai valoroase parcele din plantații. Din păcate eforturile nocturne ale fermierilor de a limita daunele provocate de îngheț nu au fost suficiente, fiind unul dintre cele mai grave episoade de îngheț târziu din ultimii ani, atât ca intensitate cât și ca întinderea geografică.

La o primă evaluare se consideră că o treime din vinul francez, în valoare de 2 miliarde de euro a fost pierdut din cauza condițiilor meteorologice extreme din această primăvara. 

Ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a numit acest fenomen drept „probabil cea mai mare catastrofă agricolă de la începutul secolului XXI”, relatează The Guardian.

Premierul francez Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru fermierii din țară care au fost afectați de condițiile meteorologice devastatoare.

El a scris pe Twitter săptămâna trecută, preluând o imagine a unei vii la lumina lumânărilor: 

Înghețul a afectat 80% din principalele podgorii din Franța.

"Pentru voi, fermieri care, în toată Franța, ați luptat fără încetare, noapte de noapte, pentru a proteja roadele muncii voastre, vreau să vă asigur de sprijinul nostru deplin în această luptă. Suntem alături de dvs. și vom rămâne așa."

Fenomenul de îngheț târziu care s-a manifestat frecvent în ultimii ani, i-a determinat pe producătorii francezi să achiziționeze diverse soluții anti-îngheț.

 „Am cumpărat lumânări uriașe - ca niște vase mari de vopsea pline cu ceară - și le-am așezat între rândurile de viță de vie și am fugit să le aprindem la 2 dimineața. Mai erau niște lăstari verzi, dar apoi a venit zăpada. A fost catastrofal.

În prezent, ne confruntăm cu pierderi de 100% la recolta din acest an. Vom afla peste o lună dacă a supraviețuit ceva. Trăim aproape de natură, suntem obișnuiți să ne confruntăm cu vremea în schimbare, via a fost afectată de îngheț și  în 2017 și 2019.

Repetarea acestor fenomene la fiecare doi ani și  vremea  care trece rapid de la foarte cald la foarte rece , ridică întrebări cu privire la schimbările climatice. Anul acesta nu a fost un frig normal, ci un frig polar, mult mai intens decât de obicei. 

Covid-19 și blocarea activităților ne-au lăsat deja senzația că parcă timpul s-ar fi oprit și am fi fost într-o altă lume. Ne lipsește interacțiunea socială, și clienții care vin la noi acasă. În acea perioadă, vițele au continuat să trăiescă, dar acum s-au oprit și ele. ” Michel-Henri Ratte

Ministerul francez al Agriculturii și Alimentației a activat săptămâna trecută programul de „calamități agricole”, declanșând reduceri fiscale și alte măsuri de sprijin financiar pentru fermieri. Oficialii guvernamentali au organizat luni o întâlnire de urgență cu bancherii, asigurătorii și reprezentanții agricoli pentru a identifica mecanisme suplimentare de sprijin.

Această nouă situație de criză vine într-un moment deosebit de dificil pentru vinificatorii francezi, care în 2020 au avut vânzări semnificativ mai mici ca urmare a crizei determinată de Covid 19, a prăbușirii turismului din cauza pandemiei și a tarifelor SUA legate de o dispută cu Uniunea Europeană privind subvențiile pentru planificatorii Airbus (EADSY) și Boeing (BA).

Înghețul a afectat 80% din principalele podgorii din Franța.

Categorii articole

Articole recomandate

news

"PARTY" by Vera Wang

Ioana Bidian Micu • Marti, 29.06.2021

news

WineUp Talks: invitat Arcadie Foșnea

Ioana Bidian Micu • Vineri, 14.05.2021