Letonul Raimonds Tomsons a câștigat, ediția 2023 , a competiției World's Best Sommelier.

În finală, Raimonds Tomsons, s-a confruntat cu Nina Jensen din Danemarca și cu Reeze Choi din China

Editor . • Luni, 13.02.2023

news

Letonul Raimonds Tomsons a câștigat duminică, 12 februarie, ediția 2023 a competiției World's Best Sommelier. „Nu-mi vine să cred, sunt extrem de fericit”, a spus el pe scena finalei. 

Favorita locală Pascaline Lepeltier, Maestru Sommelier din Anjou, a fost eliminată în faza semifinală, lăsând doar trei experți să lupte pentru titlu. Tomsons s-a confruntat cu Nina Jensen din Danemarca și cu Reeze Choi din China, toți au fost supuși unei serii de sarcini menite să le testeze cunoștințele, abilitățile de gustare, perspicacitatea serviciului și capacitatea de a rămâne calmi sub presiune.

Raimonds Tomsons a învins aproape 70 de concurenți din 65 de țări. 

Pe parcursul unei săptămâni, candidații au trebuit să finalizeze diverse teste, inclusiv teorie scrisă, degustare în orb și abilități de servire. Pentru a face competiția și mai complexă, participanții trebuie să concureze și în una dintre limbile oficiale ale A.S.I., engleză, franceză sau spaniolă.

Concursul World’s Best Sommelier este, fără îndoială, cel mai prestigios concurs din domeniu. Organizat la fiecare trei ani, oferă câștigătorului prestigiu și recunoaștere în industrie. În perioada 7 - 12 februarie, candidații au răspuns provocărilor date de jurați și au fost nevoiți să finalizeze trei serii de probe. Acestea au fost mai întâi împărțite între teorie, cu întrebări foarte specializate despre vin, ceaiuri, saké-uri, beri sau brandy și teste practice inclusiv degustări, servire, management și administrare. 

Testele finale au fost practice, prezentate în fața unui public numeros și au inclus, degustări în orb, servire, precum și sfaturi pentru clienți.


Preferata francezilor, Pascaline Lepeltier care a terminat pe locul patru a declarat după semifinală „Noile țări care descoperă vinul au o altă sete de a învăța, de a împărtăși, au acest entuziasm incredibil și evoluează foarte repede”.

William Wouters, președintele concursului ASI Cel mai bun sommelier din lume, a declarat: „Nu mă îndoiesc că Tomsons va fi un reprezentant extraordinar al ASI și o inspirație pentru comunitatea noastră globală de somelieri”.

Tomsons a spus că a crescut într-o țară fără o moștenire producătoare de vin i-a oferit un avantaj față de unii concurenți.

„Nu avem o istorie și mintea noastră este mai liberă”, a spus el în interviul său după eveniment. „În America Latină sau în țările clasice precum Spania și Portugalia, le este mai greu să se deschidă către vinurile lumii, pentru că sunt foarte mândri de vinurile lor.”

Tomsons a terminat anterior pe locul trei la competiția ASI Best Sommelier of the World când a avut loc în Belgia în 2019.