The Old Vine Conference! Wine trade, Media & Member tasting.

La Londra va avea loc una dintre cele mai mari degustări de vinuri din viță de vie veche, din întreaga lume.

Știri

Ioana Bidian • Marti, 13.06.2023

news

În lumea viei și vinului, puține lucruri păstrează o alură mistică așa cum o fac butucii de viță veche. Acești butuci adesea noduroși și deteriorați de trecerea timpului, sunt mărturii vii ale istoriei vinificației și ale puterii durabile a pământului. Dincolo de aspectul lor captivant, vițele vechi produc vinuri de calitate cu caracteristici uneori excepționale, ceea ce le transformă în egală măsură într-o provocare dar și o resursă pentru vinificatori în timp ce pentru pasionații de vin sunt o adevărată fascinație.

Deși nu există o definiție universal agreată a ceea ce constituie o „viță de vie veche”, aceasta se referă în general la viță de vie care au atins și chiar au depășit vârsta de 40 de ani. Aceste vițe mature sunt în general doar cele care, adaptându-se la condițiile unice ale zonelor, au rezistat încercărilor timpului, dezvoltând sisteme de rădăcini adânci care explorează complexitatea de adâncime a solului.

Una dintre cele mai remarcabile calități ale viței de vie vechi este capacitatea lor de a produce, cantități mai mici de struguri, păstrând în același timp o calitate excepțională. Pe măsură ce vița de vie îmbătrânește, produce în mod natural mai puțini struguri, permițând energiei viței de vie să fie concentrată pe o recoltă mai mică dar mai calitativă. Acest randament mai mic se traduce în arome mai concentrate, complexitate crescută și profiluri aromatice sporite în vinurile rezultate.

Viile vechi au, de asemenea, o capacitate unică de a exprima terroir-ul în care s-au adaptat. Această relație intimă dintre viile vechi și terroir duce adesea la vinuri care prezintă un caracter unic al locului reflectând nuanțele și personalitatea podgoriei.

În concluzie, viile vechi pot fi privite ca monumente vii ale istoriei bogate a vinificației, întruchipând esența timpului și a terroir-ului. Vinurile pe care le produc captivează simțurile și spun o poveste a unei legături adânc înrădăcinate între pământ și viță de vie. 

Miercuri 14 Iunie va avea loc în Londra, la 67 PALL MALL, între 11.00 - 16.00 “The Old Vine Conference wine trade & media tasting”.  Cei pasionați au ocazia să savureze peste 100 de vinuri obținute din vițe de vie veche. 

“Viile vechi sunt un far pentru talent, inovație și conexiune. Cele mai bune vițe vechi produc vinuri unice, incomparabil de bogate în savoare, simbolism și moștenire. Materialul genetic al soiurilor antice, adesea preluat din podgorii vechi uitate, se dovedește vital în adaptarea la schimbările climatice. Viile vechi au campionii lor curajoși și inspiraționali în suprafețe mici din întreaga lume. Dar piața globală a vinului nu prețuiește din punct de vedere structural viile vechi și nu tratează vinul din viță veche ca pe o categorie premium, o valoare importantă și durabilă. Drept urmare, podgorii vechi sănătoase, cu o moștenire culturală și cu un potențial calitativ unic, se pierd, deoarece nu pot fi sustenabile.

Conferința Old Vine schimbă calea viței de vie veche și a vinurilor acestora și în primii 2 ani a contribuit exponențial la conștientizarea, înțelegerea și susținerea mișcării globale a viței de vie veche. Degustarea din 14 iunie este de așteptat să fie una dintre cele mai mari selecții de vinuri vechi de viță de vie din întreaga lume; cu 120 de vinuri deschise pentru degustare din Argentina până în Armenia, Italia până în Turcia, Spania până în Africa de Sud și multe altele.

Membrii comerțului cu vin și mass-media pot degusta pe îndelete din această vastă colecție de vinuri de viță de vie veche, se pot întâlni cu co-fondatorii The Old Vine Conference și producătorii unora dintre vinurile din sală. Veți avea, de asemenea, șansa de a o cunoaște pe Elizabeth Hecker, autoarea cărții „Ethos Priorat”, o carte dedicată moștenirii viticole a Spaniei.”


România prezintă cu o selecție de vinuri realizate din viță de vie veche.

  • Crama Histria, Nikolaos Red 2017, Colinele Dobrogei
  • Domaine Ceptura Rouge, Dealu Mare - Ceptura
  • Crama De Matei, Patima dupa Matei Fetească Albă 2022, Dealu Mare
  • Dagon Wines, Via Secreta Old Vines Fetească Albă, Dealu Mare DOC 2020, 
  • Moșia Galicea Mare, Elegance Feteasca Neagra 2017, Oltenia
  • Moșia Galicea Mare, Elegance Feteasca Neagra 2019 – Datfn, Oltenia     

Moșia Galicea Mare, pentru implicarea în proiect, a primit  din partea organizatorilor distincția de “ Guardian of Old Vines”.