Podgorii

IG Viile Carașului

Arealul delimitat pentru indicația geografică "Viile Carașului" este situat în zona colinară a Banatului, dealurile puțin înalte ale munților Dognecei. Plantațiile sunt repartizate pe platouri cu  expoziție sudică, sud-vestică sau sud-estică. Expunerea predominant sudică a reliefului și frecventele influențe mediteraneene, explică de ce iernile sunt blânde și umede, verile lungi și calde.

Soluri sunt scheletice, brune podzolite erodate pe pietrișuri, rendzine levigate și regosoluri rendzinice, bogate în fier și microelemente. Vinurile obținute pe solurile scheletice, feruginoase, au o culoare roșie strălucitoare și sunt foarte extractive.

 

 

Vezi cramele

IG Dealurile Zarandului

Dealurile Zarandului este reprezentată de plaiuri viticole cu condiții microclimatice specifice dar care prezintă profiluri de sol similare și condiții climatice generale apropiate. Majoritatea plantațiilor au expoziție predominant sudică, cu excepții sud-vest sau sud-est fiind înființate pe pantele abrupte terasate.

Microclimatul cu influențe mediteraneene aduce în zonă primăveri timpurii și umede și toamne lungi, călduroase și uscate. 

Vinurile albe au mineralitatea și savoarea tipică vinurilor ce provin din zona sudică a podgoriei Miniș-Măderat pe când vinurile roșii, păstrează specificul de intensitate a culorii, toate fiind vinuri extractive cu aciditate bine exprimată.

 

 

 

Vezi cramele

IG Dealurile Sătmarului

Vinul cu indicaţie geografică “Dealurile Sătmarului” se obține din platațiile din zona deluroasă a Maramureşului, caracterizată prin resurse climatice cu valori mai reduse decât în celelalte regiuni, toamnele sunt lungi iar iernile sunt mai blânde. Nivelul temperaturilor este mai scăzut în medie cu 3-4 grade în perioada coacerii strugurilor ceea ce asigură o mai bună conservare a aromelor și acidității. 

Solurile din dealurile Ardud-Beltiug-Hurez (sate Beltiug, Rătești și Șandra, Ardud, Ardud Vii și Gherăușa, Hurez au în componență depozite lutoase, alături de cele brune gălbui sau roșcate cu prundișuri și nisipuri în sectoarele mai erodate.

Vinurile obținute sunt calitative, cu arome caracteristice, cu tipicitate de soi bine exprimată, o corpolență caracteristică pentru vinurile roșii și prospețime la vinurile albe.

 

 

Vezi cramele