Petrus 2000, învechit în spațiu, se așteaptă să se vândă cu 1 milion de dolari.

Casa de licitații Christie's a anunțat că va scoate la licitație sticla de Petrus 2000 care a fost învechită timp de 14 luni la bordul Stației Spațiale Internaționale.

• Vineri, 07.05.2021

news

Casa de licitații Christie's a anunțat că va scoate la licitație o sticlă de Petrus 2000 care a fost învechită timp de 14 luni la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Christie's speră că sticla, care va face obiectul unei licitații private, va aduce 1 milion de dolari, ceea ce îl va face cel mai scump vin vândut vreodată.

Sticla face parte dintr-un lot de 12 pe care startul european Space Cargo Unlimited le-a trimis pe orbită ca parte a cercetărilor privind modul în care alimentele și băuturile se maturizează în spațiu.

Vinul a petrecut aproape 440 de zile în spațiu, sau echivalentul a 300 de călătorii pe Lună”, a declarat Space Cargo Unlimited Nicolas Gaume într-un comunicat de presă. A plecat spre ISS pe 2 noiembrie 2019 într-o navă spațială cunoscută sub numele de capsulă Cygnus și s-a întors pe 14 ianuarie 2021 la bordul unei capsule Dragon fabricate de SpaceX a lui Elon Musk.

Testele efectuate în martie de un institut de științe vitivinicole din Bordeaux au constatat că sticlele „au suportat în mod pozitiv toate constrângerile de pregătire, călătorie și depozitare pe ISS”, a declarat Christie's în comunicatul său de presă.

La sfârșitul unei degustări în orb, cercetătorii au observat „diferențe remarcabile în ceea ce privește culoarea, aroma și componentele gustului”, între sticlele care au călătorit în spațiu și echivalentele care au rămas pe pământ. Cumpărătorul va putea face singur această comparație având în vedere că pe lângă sticla care a călătorit în spațiu, va primi și una dintre echivelentele care au rămas pe pământ. 

"Vinurile prelevate au fost lăudate pentru complexitatea lor și au fost considerate vinuri grozave", a adăugat Christie's.

Se preconizează că vânzarea va atinge prețul record pentru o sticlă de vin standard de 750 ml. 

Cel mai scump a fost un Romanee-Conti Burgundy din 1945, care s-a vândut la Sotheby's din New York pentru 558.000 de dolari în 2018.

Vânzarea privată înseamnă că cumpărătorul și prețul vor rămâne confidențiale, cu excepția cazului în care cumpărătorul alege să se identifice public.

Încasările vor fi destinate finanțării viitoarelor misiuni spațiale axate pe cercetarea agricolă.

Petrus, din regiunea Pomerol de lângă Bordeaux, este considerat unul dintre cele mai bune vinuri din lume. O sticlă clasică de Petrus 2000, considerată o vintage excelentă, se vinde în prezent cu aproximativ 4.500 de euro (5.400 de dolari).

sursa: AFP News Agency