Record de preț pentru două baricuri de vin vândute cu succes la licitația Artmark.

Cele două baricuri de Fetească Neagră de la Moșia Galicea Mare, au constituit atracția serii, fiind partea cea mai dinamică a licitației. 

Ioana Bidian • Joi, 13.04.2023

news

În “Licitația de Whisky, Vinuri și Trabucuri de Colecție” de la Artmark, desfășurată în 12 Aprilie, două baricuri de la Moșia Galicea Mare, au fost vândute cu succes. 

Cele două baricuri de Fetească Neagră, din anii 2018 și 2019, de la Moșia Galicea Mare, au constituit atracția serii, fiind partea cea mai dinamică a licitației. 

Prețul de pornire pentru fiecare baric a fost de 8000 de euro, dar ofertanții, pasionații și colecționarii de vinuri fine s-au întrecut în oferte, în dorința de a deține aceste baricuri. După o licitație intensă și plină de emoție, cele două baricuri de vin au fost adjudecate, stabilind un nou record în vânzarea, la licitație, a vinurilor din Fetească Neagră.

Artmark a marcat și o nouă premieră, acestea fiind primele baricuri vândute în licitație în România. 

Primul baric de vin, Fetească Neagră  2018, a fost adjudecat la prețul de 22 200 de euro, stabilind astfel o premieră, acesta fiind primul baric vândut ca atare într-o licitație la Artmark. Colecționarii și investitorii în vinuri fine au fost atrași de această ofertă unică, considerând că acest vin reprezintă o investiție valoroasă și o oportunitate rară de a obține un vin de excepție.

Cel de-al doilea baric de vin, Fetească Neagră  2019, a fost vândut la prețul de 24 600 de euro, stabilind un record pentru cea mai mare sumă plătită pentru o Fetească Neagră, la această casă de licitații. Iubitorii de vinuri fine au fost atrași de unicitatea vinului și de istoria cramei. 

La sumele licitate se adaugă taxele de licitație, astfel că sumele finale achitate de către achizitori sunt cu 20% mai mari decât suma la care s-a închis licitația, vinurile ajung astfel la 22 200 euro respectiv la 24 600 de euro.

Vinurile licitate fac parte din “Rezerva Proprietarului” și sunt obținute din struguri de Fetească Neagră, recoltați din probabil cea mai veche viță de vie din România. Sunt vinuri unice, irepetabile, pentru că sunt obținute din struguri atent selecționați, vinificate cu drojdii naturale, care lasă locul, soiul și anul să se exprime. Maturarea vinurilor s-a realizează exclusiv în baricuri de stejar  “ICÔNE Elégance” Seguin Moreau, care lasă vinul să își exprime atât unicitatea de soi cât și amprenta fiecărui an. 

Colecționarii care au adjudecat aceste două loturi vor beneficia și de experiența de a vizita Moșia Galicea Mare, împreună cu 4 prieteni, unde vor fi găzduiți și vor savura un weekend oeno-gastronomic. După îmbutelierea celor 300 de sticle de Fetească Neagră vor putea păstra și baricul de stejar, în care vinurile au fost maturate. 

Moșia Galicea Mare se impune pe piața vinurilor exclusiviste din România cu un concept care îmbină tradiția unui veac de existență a podgoriei și cramei cu tehnologii noi din domeniu, un proiect ambițios, de restaurare și inovare deopotrivă, menit să-și transporte degustătorii în atmosfera rafinată și parfumată a timpurilor de altădată.

Majoritatea loturilor de whisky, șampanii, vinuri fine și trabucuri de colecție s-au tranzacționat rapid, cel mai mare interes a fost manifestat pentru șampaniile realizate de casele de prestigiu. 

Această licitație demonstrează interesul în creștere al colecționarilor și investitorilor în vinuri fine, care consideră că astfel de licitații reprezintă o modalitate valoroasă de a achiziționa vinuri rare și de calitate superioară.