Descoperind Louis Roederer Cristal.

Louis Roederer este una dintre ultimele mari case de șampanie independente, administrate în continuare de familie.

Lifestyle

Ioana Bidian • Miercuri, 21.09.2022

news

Există ceva special la șampanie, poate e istoria fiecărei Case de șampanii pe care o caut în fiecare sticlă, poveștile care se transmit de-a lungul generațiilor, poveștile care se nasc la o degustare uimitoare sau doar sentimentul de sărbătoare pe îl care trăiesc când am un pahar de șampanie pe mână.

Iubesc șampania și cred că are o energie mistică în jurul ei. Există o senzație plină de farmec atunci când ai un pahar de șampanie în mână, indiferent de loc sau de ocazie. Culoarea aurie a șampaniei, bulele ca niște perle fine, totul într-un pahar de șampanie este elegant și prețios. Am savurat fiecare ocazie în care am degustat diverse șampanii, probabil de aceea am organizat o mulțime de masterclass-uri și cine gastronomice  care au avut șampaniile ca și invitat special la WineUp.

Dar de data aceasta, a fost altceva. Am avut norocul să fiu invitată la o degustare spectaculoasă în care am descoperit prețioasele șampanii Louis Roederer Cristal, o selecție de magnumuri din 2000 până în 2009 degustate într-un cadru perfect.

Sper doar ca imaginile și notele mele de degustare să vă ofere o privire despre acestă elegantă degustare, care mie mi-a dat un sentiment de „Joie du Vivre”, într-un cadru care amintește de Belle Epoque, când arta a înflorit, numeroase capodopere au fost create printre care și „Cristal” realizată pentru țarul Alexandru al II-lea.

Descoprind  Louis Roederer Cristal.

Louis Roederer este una dintre ultimele mari case de șampanie independente și administrate în familie.

Louis Roederer a moștenit Casa de șampanie în 1833, și a avut o abordare diferită față de competitori, dorind să poată urmării fiecare etapă în creația vinului. A achiziționat unele dintre principalele parcele clasificate Grand Cru din Champagne - o abordare care contrasta cu practicile vremii în care casele de șampanii cumpărau strugurii de la producătorii din zonă. Louis Roederer s-a familiarizat cu caracteristicile specifice fiecărei parcele și a achiziționat metodic cele mai bune parcele.

Principiul său călăuzitor a fost că orice mare vin depinde de calitatea solului, de pasiunea pentru tradiție și de o viziune inteligentă asupra viitorului.

El a creat stilul, caracterul și gustul unic al șampaniilor sale.

242 de hectare situate exclusiv în Grand și Premiere Cru din Marne

Casa Louis Roederer a rămas o companie independentă, deținută de familie și acum este administrată de Frédéric Rouzaud, reprezentantul celei de-a șaptea generații, alături de Chef de Cave Jean-Baptiste Lécaillon.Dețin 242 de hectare de viță de vie, multe parcele clasificate Grand Cru care le acoperă două treimi din necesarul de struguri. 

Roederer au devenit pionieri în agricultura biodinamică și până în 2012 toate cele 78 de hectare „Cristal Estates” sunt cultivate folosind metode biodinamice. În 2021, Roederer a ajuns la 115 hectare certificate organic. Toți strugurii din gama Cristal provin din propriile lor podgorii. Proprietatea este formată din 410 parcele care sunt recoltate și vinificate separat în rezervoare de oțel inoxidabil din pivnițele lor din Reims. 

Descoprind  Louis Roederer Cristal.

Șampania țarului

Cea mai faimoasă șampanie a Casei a fost creată în 1876 pentru a satisface gusturile exigente ale țarului Alexandru al II-lea. Împăratul i-a cerut lui Louis Roederer să-i rezerve cel mai bun cuvée al Casei în fiecare an. Pentru pune în valoare acest cuvée, această șampanie excepțională, a îmbuteliat-o într-o sticlă transparentă din cristal, cu fund plat. Noul brand a fost numit după acest material prețios, care este deosebit de transparent și luminos.

Un om cu gusturi fine și un cercetător inveterat, Louis Roederer II a creat o șampanie exclusivă pentru țar și a lansat un concept nou: primul Cuvée Prestige. A fost creat în 1876 și numit „Cristal”. 

Subtilitatea și eleganța sticlelor de Cristal au creat reputația de excelență a lui Louis Roederer.

Cristal - armonia perfectă

Produs unic, realizat doar în cei mai buni ani, când strugurii Chardonnay (aproximativ 40%) și Pinot noir (aproximativ 60%) ating  maturitatea perfectă, Cristal este învechit timp de minim 6 ani în pivnițele Louis Roederer și păstrat pentru încă 8 luni după degorjare, înainte de lansare.

Astăzi, Cristal este recunoscut pe scară largă drept cea mai premiată șampanie Cuvée Prestige din lume.

Descoprind  Louis Roederer Cristal.

Louis Roederer Cristal 2000: Culoare aurie strălucitoare, cu un nas încântător și senzual, cu note foarte interesante de frunze de coacăze albe, prune galbene și tămâie. Un buchet delicat de brioșă, coajă de lămâie uscată și măr copt. Gust încântător, onctuos, cu o mineralitate persistentă și o textură cremoasă și rotundă. 


Louis Roederer Cristal 2002: A fost una dintre șampaniile mele preferate ale serii, cu o bogăție a aromelor spectaculoasă, cu o aciditate efervescentă de lămâie, coaptă. Intense și savuroase arome de ciocolată albă, migdale și vanilie, cu o mineralitate fină, și o notă persistentă de calcar umed. Gustul este plin și intens, de măr copt și brioșă cu condimente. Finețea și eleganța sa, o fac să fie o șampanie irezistibilă.

Louis Roederer Cristal 2004: Strălucitoare, puternică și încă surprinzător de tânără. Se deschide parcă în nivele diferite, de la note intense de grapefruit la note subtile de fân și flori albe, cu o notă fină de cireșe albe, pară și brioșă, un final intens de coajă de portocală. Este frumos echilibrată între aciditatea crocantă, mineralitate, corpul plin și finalul complex.

Louis Roederer Cristal 2005: Elegantă, intensă și savuroasă. Se deschide cu note intense și cremoase de miere și tartă dulce de lămâie, cu note surprinzător de intense de flori albe, măr, cu arome interesante de ceai de mușețel, o atingere fină de fum. O finețe plăcută imprimată de mineralitate, aciditata strălucitoare și textura întregului corp.

Louis Roederer Cristal 2006: Vioi și elegant. Este o combinație elegantă o bogăție de arome. Are arome intense de tartă dulce, cu note de piersici, pere și grapefruit cu o notă de nucă uscată și coajă de portocală. Rotundă și cremosă, se simte plăcut pe palat, cu o aciditate crocantă și un gust mineral sărat. Va fi interesant de gustat acest vintage peste câțiva ani.

Louis Roederer Cristal 2007: Rafinată și delicată, cu un profil aromatic mai mult de drojdie. Un nas interesant, picant și afumat, cu arome de miere și fructe coapte. O aciditate vie de coajă de lămâie și grapefruit copt. Corpul, rotund și complex are o mineralitate foarte plăcută. Are o textură mătăsoasă și expresivă, diferită de toți ceilalți ani.

Louis Roederer Cristal 2008: Expresia perfectă a șampaniei!  Un buchet pur, se deschide cu arome intense de lămâie și lime, urmate de arome de biscuiți, ananas, piersici și nuci prăjite, cu o notă subtilă de mușețel. Gustul e foarte bogat și elegant, plin și intens cu o aciditate vibrantă și note subtile picante. O prospețime superbă susținută de un final mineral și ușor salin.  

Louis Roederer Cristal 2009: Bogată și rafinată. Buchetul îți dezvăluie o senzație clasică a rafinamentului șampaniei Cristal. Se deschide cu arome de piersici albe, note de mere și brioșe proaspete. Un gust frumos complex cu mineralitate plăcută, cu mirosuri de flori de primăvară, de pâine proaspătă și nuci și o notă de ghimbir. Bogată, cremoasă și strălucitoare, este corpolentă și vibrantă, cu un final tineresc și foarte complex. 

Recenzie: Ioana Bidian
Locație: Moșia Galicea Mare
Fotografii: Mihai Colfescu 

Descoprind  Louis Roederer Cristal.