„Olfactometru” aduce aromele în lumea VR, printr-un joc de identificare a aromelor vinului.

Realizat de o echipă de cercetători ai Universității din Stockholm și Malmö, dispozitivul face posibilă percepția diferitelor mirosuri în medii VR, iar pentru a-l testa a fost dezvoltat un „joc de degustare de vinuri”.

Editor . • Vineri, 14.10.2022

news

Cine dorește să experimenteze o degustare de vin în lumea virtuală?


Acum e posibil prin utilizarea unui „Olfactometru” care poziționează jucătorul într-o cramă virtuală, un dispozitiv eliberează arome specifice vinului și poți trece la nivelul următor dacă recunoști aromele.

În joc, participanții se mișcă într-o cramă virtuală, ridicând pahare de vin virtuale care conțin diferite tipuri de vin și ghicind aromele. Micul aparat cu arome este atașat la controlerul sistemului VR și atunci când jucătorul ridică paharul, eliberează un miros.

„Sperăm că noile posibilități tehnice ne vor permite ca aromele să aibă un rol mai important în dezvoltarea jocului”, a spus Jonas Olofsson, profesor de psihologie și lider al proiectului de cercetare.

Olfactometrul, care poate fi imprimat 3D, constă din patru supape diferite conectate fiecare la un canal cu un ventilator în mijloc care aspiră aer într-un tub.

Cu ajutorul computerului, jucătorul poate controla cele patru canale, astfel încât acestea să se deschidă în grade diferite și să ofere diferite amestecuri de arome. Amestecurile de mirosuri pot imita complexitatea unui pahar de vin adevărat. Jocul are diferite niveluri de dificultate, cu niveluri crescânde de complexitate.

„În același mod în care un joc normal pe computer devine mai dificil cu cât jucătorul devine mai bun, jocul devine o provocare pentru jucătorii care au deja un nas sensibil. Aceasta înseamnă că dispozitivul de arome poate fi folosit și pentru a instrui degustătorii de vinuri sau parfumieri”, a adăugat Olofsson.

Antrenamentul mirosului este o metodă recomandată de medici pentru cei care își pierd simțul mirosului după diverse răceli, însă mulți oameni încetează să se antreneze pentru că devine prea plictisitor.

„Pentru cei care, de exemplu, și-au pierdut simțul mirosului după Covid-19 sau din alte motive, noua tehnologie poate însemna o oportunitate de a-și recâștiga simțul mirosului cu ajutorul antrenamentului bazat pe joc”, a adăugat el.

Toate codurile, planurile și instrucțiunile pentru dispozitiv sunt disponibile online, la fel ca și codul pentru jocul virtual de degustare de vinuri. Cercetătorii speră că astfel de jocurile pe calculator pot deveni utile și pentru alte scopuri.

Simon Niedenthal, cercetător de interacțiune și jocuri la Universitatea din Malmö, a declarat că decizia de a-l face „open source” a fost luată pentru a promova accesibilitatea, reproductibilitatea și compararea rezultatelor în cercetare.

„Dar asta înseamnă și că costurile echipamentelor sunt mult reduse, ceea ce îl face disponibil pentru mai mulți oameni. Pentru noi, acest lucru este important”, a spus Niedenthal.

sursa: E&T, Engineering & Technology